manuele therapie

Voor manuele therapie kunt u in onze praktijk terecht bij: 

 • Lilian Verhoeven
 • Marc van den Berg
 • Anne Horck
 • Gemma van den Hanenberg

Wat is manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten en je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken van de gewrichten.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, oefeningen,adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een gespecialiseerde opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij of zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn/haar gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij/zij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voor welke klachten kun je terecht bij de manueel therapeut?

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
 • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
 • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
 • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
 • heupklachten.

Werkwijze manueel therapeut:

1. Intake: 

Na een eerste screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek inventariseert hij de klachten. De manueel therapeut stelt vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. 
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. 
De manueel therapeut zal een behandelplan opstellen wat hij met u zal bespreken.  Daarin zal hij ook aangeven of manuele therapie zinvol is. 

2. Behandeling: 

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken ter verbetering van de functie van de gewrichten en om je houding en bewegingen te verbeteren. 
De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. 
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, oefeningen, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.