Ergonomie

Beeldschermwerk

Zitten algemeen
Zitten is één van de meest belastende activiteiten voor de rug. Het is dus zeker bij het zitten van belang dat u:

- regelmatig afwisselt met andere houdingen en bewegingen.
- gedraaide en voorovergebogen zithoudingen probeert te vermijden.
- zoveel mogelijk zit met steun in de rug.
- zoveel mogelijk varieert tussen verschillende zithoudingen/ stoelen.
- ieder kwartier even opstaat en weer opnieuw gesteund gaat zitten.

 Zitadviezen bij beeldschermwerk

 Stoel Hoogte 

 De hoek tussen uw lichaam en bovenbenen mag minimaal 90o en maximaal 135o zijn. De knieën zijn tijdens het zitten ongeveer 90o gebogen.

Diepte

Bij een basiszithouding gaat u achter in de stoel zitten, waarbij beide voeten steunen op de grond. De ruimte tussen de knieholtes en de stoel moet een ruimte bevatten waar een ‘vuist’ tussen past.

Stoelleuningen

De leuningen van de stoel moeten op een dergelijke hoogte staan, waarbij beide onderarmen erop kunnen rusten en dat beide schouders ontspannen kunnen steunen. De leuningen worden op dezelfde hoogte gebracht als het bureau.

Bureau

Het bureau komt op gelijke hoogte met de leuningen van de stoel, zodat beide onderarmen volledig ondersteund zijn en de schouders kunnen ontspannen.

Beeldscherm

Blind typen

Als u blind kunt typen moet het beeldscherm recht voor u staan, met het midden van het scherm op ooghoogte.

Niet blind typen

Wanneer u niet blind kunt typen moet de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte worden ingesteld.

Afstand

De afstand tot het beeldscherm moet tussen de 50 en 70cm. zijn. Deze afstand kun je bepalen door met gestrekte arm richting de bovenzijde van het beeldscherm te wijzen. De afstand tussen de vingertoppen en het beeldscherm geeft deze afstand aan.

Toetsenbord/muis

De klipjes waarmee het toetsenbord aan de achterzijde verhoogd kan worden moeten worden ingeklapt. Zo ligt het toetsenbord in zijn geheel plat op het bureau

Tijdens het gebruik van de muis en het toetsenbord laat u de onderarmen geheel ondersteunen op de leuningen van de stoel en/of het bureau, zodat schouders kunnen ontspannen.

Werkblad

Een werkblad moet minimaal 80cm breed zijn, zeker als een werkblad voor beeldschermwerk wordt gebruikt. Bij lees- en schrijfwerk wordt de werkbladhoogte gemiddeld 5cm hoger ingesteld.

De instelling van de werkbladhoogte is min of meer gekoppeld aan de zithoogte. In tabel 3 (zie achterzijde folder) is ervan uitgegaan dat de stoel volgens tabel 1 is ingesteld. Indien u een voetenbankje gebruikt om de juiste stoelhoogte te benaderen, moet u de hoogte van het voetenbankje bij het getal optellen (tabel 2).

Voetenbankje

- Minstens 45cm breed

- Minstens 35cm diep

- Voorzijde minimaal 5cm hoog

- Instelbare hellingshoek van 5 tot 15 graden