Handtherapie

Wat is handtherapie:

Handtherapie is een fysiotherapeutische behandeling van letsels en aandoeningen van de hand, pols en arm die op vele manieren kunnen ontstaan en zeer verschillend van aard zijn.

Pijn en overbelasting van gewrichten, pezen of spieren, instabiliteit van vingers of pols, zenuwbeklemmingen of degeneratieve aandoeningen kunnen grote gevolgen hebben voor uw handvaardigheid in het dagelijks leven, ziekteverzuim en arbeidsgeschiktheid.

De handtherapeut kan na een grondige analyse van het probleem, u adviseren en een  behandeling op maat starten.

Ook een operatie van de hand, pols of onderarm vereist  een gespecialiseerde fysiotherapeutische nabehandeling waardoor goed herstel en  terugkeer naar zelfstandigheid, werk, hobby en sport sneller of beter mogelijk wordt.

Voorbeelden van hand- en polsaandoeningen zijn: skiduim, Dupuytren, triggerfinger, Mallet finger, De Quervain, artrose en Carpaal Tunnel Syndroom. 

De handtherapeut:

Een handtherapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding voor fysiotherapie een gespecialiseerde opleiding voor handtherapie heeft gevolgd. Hierdoor heeft hij/zij specialistische kennis van de anatomie van de hand en pols, pathologie, wondgenezing en diagnostiek en is deskundig in het behandelen van hand- en polsklachten en het vervaardigen van spalken.

Een handtherapeut adviseert, behandelt en begeleidt mensen met dergelijke klachten. De adviezen en behandelmogelijkheden zijn divers maar zijn altijd specifiek op uw probleem gericht. 

De behandeling kan bestaan uit:

  •  Analyse van het probleem
  •  Adviezen t.a.v. wondverzorging en oedeembehandeling  
  •  herstel van beweeglijkheid, kracht en coördinatie
  •  Aanmeten en/of aanpassen van een (tijdelijke) spalk 
  •  Littekenbehandeling 
  •  Advies m.b.v. eventueel benodigde hulpmiddelen

Hieronder vindt u informatie over verschillende handaandoeningen door er op te klikken:

Voor handtherapie in onze praktijk kunt u terecht bij : 

  • Corine Janssen